Over ons

Muziektheater Rood Mos is opgericht vanuit het verlangen om traditionele scheppingsverhalen en ontstaansmythen uit de hele wereld een betekenisvolle plek te geven in de hedendaagse samenleving. Verhalen zo oud als de mens zelf maar in hun kern, de zoektocht om het onbegrijpelijke begrijpelijk te maken, opnieuw van betekenis voor het hier en nu. Rood Mos toont in haar diversiteit aan verhalen de verschillen én de vele onderliggende verbanden tussen de culturen waaruit de verhalen voortkomen. Verbanden en overeenkomsten die ons wereldwijd met elkaar verbinden. In verhalen. En daarbuiten. Toen. En nu.

Muziektheater Rood Mos bestaat uit een ensemble van musici en acteurs uit vele windstreken van de wereld, jong en oud, professional of autodidact. Met elkaar verbonden door de nieuwsgierigheid naar elkaars verhalen, muziek en mogelijkheden.

Ensemble

Gian de Kom, acteur, 1987, Paramaribo

Gian de KomGian is autodidact en een speler die zijn liefde voor het spel in alles voelbaar weet over te brengen op het publiek. Zijn manier van spelen straalt een groot plezier uit. Van 2015 t/m 2018 maakte en speelde hij de voorstelling Dag Holland waarmee hij speelde op vele AZC’s in Nederland . In 2011, 2016 en 2018 speelde Gian in de regie van Albert Hoex mee in voorstellingen van muziektheater De Plaats, Arnhem.

Khaled Kassem, uitvoerend musicus, 1982, Damascus

Khaled KassemKhaled studeerde klarinet en basklarinet aan het conservatorium van Damascus. Hij speelde vervolgens in diverse ensembles in Syrië, waar hij muziek componeerde en speelde op het snijvlak van Westerse en Oosterse muziekstijlen. Hij bespeelt behalve klarinet en basklarinet diverse Arabische blaasinstrumenten. In 2015 vestigde hij zich in Nederland. Hier speelt hij inmiddels in diverse orkesten en ensembles. In 2018 speelde hij mee in de muziektheatervoorstelling De Klank van Rood Mos van muziektheater De Plaats in Arnhem.

Maarten Zaagman, uitvoerend musicus, 1984, Zevenaar

Maarten Zaagman Maarten studeerde eerst informatica alvorens slagwerk te studeren aan het conservatorium ArtEZ Arnhem. Als slagwerker is hij gespecialiseerd in melodisch slagwerk en de combinatie van live muziek gecombineerd met elektronische muziek. Na zijn studie slagwerk volgde hij een master muziektheater, waarmee hij zich  specialiseerde in slagwerkmuziek voor muziektheater. Hij speelde en speelt in diverse (jeugdtheater)gezelschappen. In 2018 werkte hij mee aan de voorstelling De Klank van Rood Mos van De Plaats in Arnhem. 

Lamin Kuyateh, uitvoerend musicus, 1960, Gambia

Lamin KuyatehLamin Kuyateh hoort tot een familie van koraspelers, zangers en verhalenvertellers uit Gambia. De kora is een oud en traditioneel Afrikaans muziekinstrument, een harp met 21 snaren. Lamin is met kora-muziek en de zang en verhalen die daar bij horen opgegroeid. In Gambia leidde hij een eigen ensemble waarmee hij door heel Afrika en in Europa rondreisde. Hij vestigde zich in de jaren negentig definitief in Nederland. Sindsdien geeft hij binnen en buiten Nederland regelmatig uitvoeringen, lessen, seminars en workshops. Sinds 2012 werkt hij met regelmaat mee aan muziektheatervoorstellingen van muziektheater De Plaats, om nu één van de muzikale pijlers te worden van muziektheater Rood Mos.

Samhita Mundkur, uitvoerend musicus, 1967, Mumbai

SamhitaSamhita studeerde onder leiding van diverse “gurus” muziek in Mumbai en Pune, India, waarna ze vele jaren als zangeres met diverse klassieke en traditionele Indiase ensembles optrad. In de loop van de tijd werkte ze tevens mee aan diverse muziektheatervoorstellingen, uiteenlopend van de traditionele Indiase opera tot de meer Westers getinte musicals. Samhita studeerde tevens Indiase literatuurwetenschap en is gespecialiseerd in interpretatie en vertolking van oude Indiase teksten. Zij geeft les in Indiase zang en leidt een koor voor Indiase zang in Den Haag. Zij is als zangeres thuis in vele stijlen van de muziek.

Paul Freriks, slagwerk, docent en muzikant, 1955

Paul FreriksPaul is muziekdocent met een voorliefde voor slagwerk en slagwerkimprovisaties. Hij verzamelde in de loop der jaren een grote verzameling slagwerk uit alle hoeken van de wereld die hij allemaal en liefst allemaal tegelijkertijd bespeelt.

Geena Dee, uitvoerend musicus, 1989, Arnhem

Geena DiepenbroekGeena leerde zichzelf gitaar spelen en zingen en studeerde later zang aan de jazz&pop afdeling DJAM in Amsterdam. Ze speelt en componeert inmiddels in en voor diverse bands en ensembles op het snijvlak van jazz, pop en rock ’n roll. Ze heeft een grote voorliefde voor samenspel in geïmproviseerde muziek en muziektheater. Muziektheater Rood Mos biedt haar de gelegenheid die talenten te tonen.  

Dirk Overbeek, uitvoerend musicus, 1998, Deventer

Dirk OverbeekDirk studeert jazz&pop accordeon aan het ArtEZ conservatorium van Hoge School voor de Kunsten, Arnhem. Dirk speelt in diverse ensembles, van pop tot jazz en van klassiek tot chanson. In alles wat hij doet laat Dirk de veelzijdigheid zien en horen van zichzelf en zijn instrument. Geïmproviseerd samenspel is zijn specialiteit.

Tobias Wenting, pianist-componist en muziek dramaturg, 1995, Den Haag

Tobias WentingTobias is op zijn zevende begonnen met pianospelen. Vanaf groep acht studeerde hij klassiek piano bij Marlies van Gent aan de School Voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar heeft hij masterclasses gevolgd bij o.a. Ruth Nye, Marjès Benoist, Riko Fukuda, Ellen Corver en David Kuyken. Na acht jaar in Den Haag heeft hij een jaar aan de Musicube Academy in Bonn gestudeerd om vervolgens de Bacheloropleiding Compositie voor Film en Theater aan het Conservatorium te Arnhem te volgen. Op ArtEZ krijgt hij compositielessen van Andries van Rossem en zanglessen van Ellen Pieterse. In 2020 hoopt hij zijn Bachelorstudie af te ronden.

Albert Hoex, artistiek leider, 1959, Waalre

Albert HoexAlbert Hoex studeerde aan de theaterschool Utrecht. Hij was als oprichter en artistiek/zakelijk leider de afgelopen twintig jaar verbonden aan  het muziektheatergezelschap De Plaats in Arnhem. De Plaats is gespecialiseerd in samenwerkingsverbanden tussen profs en amateurs in de kunsten waarmee het groot gemonteerde muziektheatervoorstellingen op locatie maakt. Kunst in, met, door en voor de gemeenschap. Albert Hoex schreef en/of regisseerde voor De Plaats meer dan zeventig muziektheatervoorstellingen. In het najaar van 2018 nam hij afscheid van het gezelschap om ruimte te creëren voor nieuwe en andere idealen in zijn werk. 

Tussen 2000 en 2010 leidde hij naast zijn werk voor De Plaats de podiumkunstafdelingen van het Centrum voor de Kunsten Arnhem, waar hij opleidingen en festivals opzette voor duizenden amateurspelers. Tussen 1990 en 1998 was hij als schrijver/regisseur werkzaam in het jeugdtheater van Nederland. In 1987 debuteerde hij als schrijver/regisseur in het professionele circuit bij het toenmalige productiehuis FAct in Rotterdam.

Begin 2019 richtte hij een nieuw gezelschap op: muziektheater Rood Mos. Een ensemble dat zich toelegt op het in muziektheater verbeelden van scheppingsverhalen en ontstaansmythen uit alle culturen van de wereld. Verhalen over hoe de wereld in elkaar steekt waarom die in elkaar steekt. Wereldse verhalen over wereldse zaken voor een publiek met oren en ogen van over de hele wereld. Bij Rood Mos combineert hij het artistiek leiderschap met zijn rol als acteur in het ensemble.