Over ons

Muziektheater Rood Mos maakt werelds muziektheater op basis van de eerste verhalen van de mens uit alle culturen van de wereld. Verhalen zo oud als de mens zelf maar in hun kern, de zoektocht om het onbegrijpelijke begrijpelijk te maken, opnieuw van betekenis voor het hier en nu. Rood Mos toont in haar diversiteit aan verhalen de verschillen én de vele onderliggende verbanden tussen de culturen waaruit de verhalen voortkomen. Verbanden en overeenkomsten die ons wereldwijd met elkaar verbinden. In verhalen. En daarbuiten. Toen. En nu.

Muziektheater Rood Mos bestaat uit een ensemble van musici en acteurs uit vele windstreken van de wereld, jong en oud, professional of autodidact. Met elkaar verbonden door de nieuwsgierigheid naar elkaars verhalen, muziek en mogelijkheden.

Ensemble muziektheater Rood Mos 2019-2022

Anwer Alhussein , acteur, 1996, Irak .

Anwer Alhuissein is tweedejaars student theater aan de MBO theateropleiding Rijn Ijssel. In het seizoen 20/21 én 21/22 loopt hij bij muziektheater Rood Mos stage. Hij speelt mee in de juni 2021 voorstelling Een zomerse verlossing en in Laatste nacht, eerste verhalen in oktober 21. Anwer is slim, taalgevoelig, energiek en ambitieus.

Shaheer Alzir, acteur, 1998, Syrië.

Shaheer Alzir is tweedejaars student theater aan de MBO theateropleiding Rijn Ijssel. In het seizoen 20/21 én 21/22 loopt hij bij muziektheater Rood Mos stage. Hij speelt mee in de juni 2021 voorstelling Een zomerse verlossing en in Laatste nacht, eerste verhalen in oktober 21 Shaheer komt uit een familie met een theatertraditie, als acteur heeft Shaheer zowel een dramatisch als komisch talent.

Sirarpi Movsesyan, actrice, 1998, Jerevan, Armenië

Sirarpi Movsyesvan voltooide in 2019 de theaterschool in Jerevan als uitvoerend actrice. In 2020 kwam zij naar Nederland, waar zij bij muziektheater Brood en Dood en muziektheater Rood Mos haar debuut maakte op de Nederlandse podia. Een gedreven, fysiek acterende actrice met een bijzonder rijk taalgevoel.

Lina Bravo Rebolledo, actrice, 1999, Arnhem

Lina Bravo Rebolledo is derdejaars student aan de ArtEZ opleiding voor theater. In 2018 speelde zij in de regie van Albert Hoex in Arnhem, de opera van De Plaats. In seizoen 2019/20 speelde zij mee in de Rood Mos voorstelling De kers op de taart en maakte één van de filmpjes uit de filmserie voorjaar 2021. Lina heeft een prachtige naturelle speelstijl, veel taalgevoel en een innemende dictie. Samenwerking wordt waar mogelijk vervolgd.

Gian de Kom, acteur, 1987, Paramaribo

Gian de KomGian is autodidact en een speler die zijn liefde voor het spel in alles voelbaar weet over te brengen op het publiek. Zijn manier van spelen straalt een groot plezier uit. Van 2015 t/m 2018 maakte en speelde hij de voorstelling Dag Holland waarmee hij speelde op vele AZC’s in Nederland . In 2011, 2016 en 2018 speelde Gian in de regie van Albert Hoex mee in voorstellingen van muziektheater De Plaats, Arnhem. In het seizoen 2019/2020 speelde Gian mee in alle Rood Mos voorstellingen. Op dit moment heeft hij andere wegen gekozen, maar hij blijft als gastspeler verbonden aan Rood Mos. Tot de tijd weer daar is…

Khaled Kassem, uitvoerend musicus, 1982, Damascus

Khaled KassemKhaled studeerde klarinet en basklarinet aan het conservatorium van Damascus. Hij speelde vervolgens in diverse ensembles in Syrië, waar hij muziek componeerde en speelde op het snijvlak van Westerse en Oosterse muziekstijlen. Hij bespeelt behalve klarinet en basklarinet diverse Arabische blaasinstrumenten. In 2015 vestigde hij zich in Nederland. Hier speelt hij inmiddels in diverse orkesten en ensembles. In 2018 speelde hij mee in de muziektheatervoorstelling De Klank van Rood Mos van muziektheater De Plaats in Arnhem. Sinds 2019 verbonden aan Rood Mos.

Maarten Zaagman, uitvoerend musicus, 1984, Zevenaar

Maarten Zaagman Maarten studeerde eerst informatica alvorens slagwerk te studeren aan het conservatorium ArtEZ Arnhem. Als slagwerker is hij gespecialiseerd in melodisch slagwerk en de combinatie van live muziek gecombineerd met elektronische muziek. Na zijn studie slagwerk volgde hij een master muziektheater, waarmee hij zich  specialiseerde in slagwerkmuziek voor muziektheater. Hij speelde en speelt in diverse (jeugdtheater)gezelschappen. In 2018 werkte hij mee aan de voorstelling De Klank van Rood Mos van De Plaats in Arnhem. Sinds 2019 verbonden aan Rood Mos.

Lamin Kuyateh, uitvoerend musicus, 1960, Gambia

Lamin Kuyateh hoort tot een familie van koraspelers, zangers en verhalenvertellers uit Gambia. De kora is een oud en traditioneel Afrikaans muziekinstrument, een harp met 21 snaren. Lamin is met kora-muziek en de zang en verhalen die daar bij horen opgegroeid. In Gambia leidde hij een eigen ensemble waarmee hij door heel Afrika en in Europa rondreisde. Hij vestigde zich in de jaren negentig definitief in Nederland. Sindsdien geeft hij binnen en buiten Nederland regelmatig uitvoeringen, lessen, seminars en workshops. Sinds 2012 werkt hij met regelmaat mee aan muziektheatervoorstellingen van muziektheater De Plaats, om nu één van de muzikale pijlers te worden van muziektheater Rood Mos. Sinds 2019 verbonden aan Rood Mos

Samhita Mundkur, uitvoerend musicus, 1967, Mumbai

Samhita studeerde onder leiding van diverse “gurus” muziek in Mumbai en Pune, India, waarna ze vele jaren als zangeres met diverse klassieke en traditionele Indiase ensembles optrad. In de loop van de tijd werkte ze tevens mee aan diverse muziektheatervoorstellingen, uiteenlopend van de traditionele Indiase opera tot de meer Westers getinte musicals. Samhita studeerde tevens Indiase literatuurwetenschap en is gespecialiseerd in interpretatie en vertolking van oude Indiase teksten. Zij geeft les in Indiase zang en leidt een koor voor Indiase zang in Den Haag. Zij is als zangeres thuis in vele stijlen van de muziek. Sinds 2019 verbonden aan Rood Mos.

Paul Freriks, slagwerk, docent en muzikant, 1955, Nederland.

Paul is muziekdocent met een voorliefde voor slagwerk en slagwerkimprovisaties. Hij verzamelde in de loop der jaren een grote verzameling slagwerk uit alle hoeken van de wereld die hij allemaal en liefst allemaal tegelijkertijd bespeelt. Sinds 2019 verbonden aan Rood Mos.

Tessa Zoutendijk, uitvoerend musicus, violiste, 1977, Tilburg

Tessa heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de verhalen die schuil gaan achter mensen, systemen en culturen. Zij studeerde Muziektherapie op het ArtEZ conservatorium Enschede (2001) en vervolgens ontwikkelde ze haar spelers kwaliteiten op het Jazz & Pop op ArtEZ conservatorium Arnhem (2008). Folk en geïmproviseerde muziek zijn haar specialiteiten geworden, altijd bezield en vol passie en emotie. Tessa speelde en speelt in diverse (muziek)theatergezelschappen in binnen en buitenland en geeft daarnaast workshops, lessen en cursussen aan groepen en individuen.  Sinds 2020 is zij verbonden aan muziektheater Rood Mos, met veel plezier! Voor meer info: www.tessazoutendijk.nl

Dirk Overbeek, uitvoerend musicus, 1998, Deventer

Dirk OverbeekDirk studeert jazz&pop accordeon aan het ArtEZ conservatorium van Hoge School voor de Kunsten, Arnhem. Dirk speelt in diverse ensembles, van pop tot jazz en van klassiek tot chanson. In alles wat hij doet laat Dirk de veelzijdigheid zien en horen van zichzelf en zijn instrument. Geïmproviseerd samenspel is zijn specialiteit. Dirk speelde in seizoen 2019/20 mee in alle voorstellingen van Rood Mos. In seizoen 20/21 kiest hij ervoor zich helemaal te wijden aan zijn afstuderen. De toekomst daarna is open…

Albert Hoex, artistiek leider, schrijver en acteur, 1959, Waalre

Albert Hoex studeerde aan de theaterschool Utrecht. Hij was als oprichter en artistiek/zakelijk leider de afgelopen twintig jaar verbonden aan  het muziektheatergezelschap De Plaats in Arnhem. De Plaats is gespecialiseerd in samenwerkingsverbanden tussen profs en amateurs in de kunsten waarmee het groot gemonteerde muziektheatervoorstellingen op locatie maakt. Kunst in, met, door en voor de gemeenschap. Albert Hoex schreef en/of regisseerde voor De Plaats meer dan zeventig muziektheatervoorstellingen. In het najaar van 2018 nam hij afscheid van het gezelschap om ruimte te creëren voor nieuwe en andere idealen in zijn werk. 

Tussen 2000 en 2010 leidde hij naast zijn werk voor De Plaats de podiumkunstafdelingen van het Centrum voor de Kunsten Arnhem, waar hij opleidingen en festivals opzette voor duizenden amateurspelers. Tussen 1990 en 1998 was hij als schrijver/regisseur werkzaam in het jeugdtheater van Nederland. In 1987 debuteerde hij als schrijver/regisseur in het professionele circuit bij het toenmalige productiehuis FAct in Rotterdam.

Begin 2019 richtte hij een nieuw gezelschap op: muziektheater Rood Mos. Een ensemble dat zich toelegt op het in muziektheater verbeelden van scheppingsverhalen en ontstaansmythen uit alle culturen van de wereld. Verhalen over hoe de wereld in elkaar steekt waarom die in elkaar steekt. Wereldse verhalen over wereldse zaken voor een publiek met oren en ogen van over de hele wereld. Bij Rood Mos combineert hij het artistiek leiderschap met zijn rol als acteur in het ensemble.